HHX

ELEVERNE ER VILDE MED INNOVATION

Innovationsfaget på HHX er ifølge både elever og lærere skørt, anderledes og fedt. Og så er det desuden et fag, der kan gavne eleverne, når de står overfor det virkelige arbejdsliv om nogle år.

Innovation er et fag, eleverne på HHX på Silkeborg Business College er vilde med. Faget kan enten vælges via studieretning eller som valgfag. Det er et fag, som ifølge 3.års-eleverne, Cecilie Jakobsen, 18 år, og Line Dons Sørensen, 20 år, er helt anderledes end de andre fag, de har på skolen – men på den gode måde.

- Lige nu er vi i gang med at skrive en nytårstale, hvor vi skal lege, vi er Sophie Løhde, minister for offentlig innovation. Der er forskellige krav om, hvad vi skal have med i talen – for eksempel skal vi kigge på, hvordan tingene ser ud ude i virkeligheden og komme med forslag til, hvor vi kan se innovation i offentlige sammenhænge. I mange andre fag sidder vi bare og læser teorien og kan ikke se, hvordan det skal bruges i praksis, men det kan vi selv få lov at finde frem til her, fortæller Cecilie Jakobsen, der har innovation som en del af sin studieretning.

Udover at lave en nytårstale, som skal optages og afspilles for klassen, består innovationsfaget af projekter, hvor der sommetider skal løses opgaver for rigtige virksomheder, hvilket gør, at undervisningen bliver meget alsidig.

- Vi, elever, snakker ofte om, at innovationsfaget er et afbræk fra den almindelige undervisning – det er ofte nogle andre undervisningsformer og andre resultater, der skal komme ud af en innovationsopgave. Resultaterne kan for eksempel ende ud med en film, en pitch af en virksomhed, en elevatortale eller brainstorm. Der er hele tiden forskellige resultater, hvilket kan være lidt mærkeligt, men også mega fedt, siger Cecilie Jakobsen. Line Dons Sørensen, der også har innovation som en del af sin studieretning, er helt enig:

- Det må godt være både skørt og anderledes i innovation. I de andre fag er vi også begyndt at tænke mere innovativt. Vi lærer også at blive mere tålmodige omkring arbejdet, og vi lærer, at vi arbejder meget forskelligt og på den måde også kan lære noget af hinanden, fortæller hun.

Line Dons Sørensen er ikke i tvivl om, at hun også vil kunne bruge det, hun har lært i innovation senere hen.

- Jeg tror, det her med innovation fylder mere og mere ude i virksomhederne – man skal kunne udvikle og se tingene på anderledes og nye måder – og det er virkelig noget af det, vi lærer i faget her, siger Line Dons Sørensen.

Ægte innovation

Om kort tid skal eleverne fra 3. årgang i gang med et helt nyt projekt i samarbejde med virksomheden Elfac, der er leverandører af skræddersyede kabel- og ledningssystemer til virksomheder. Det er klassens innovationsunderviser, Maria Lynggaard Ehmsen, der har formidlet kontakt til virksomheden, som snart skal have HHX-eleverne til at komme med innovative forslag til en opgave, firmaet står overfor. Eleverne skal blandt andet ud at lave interviews med eksperter, have et samarbejde med Aarhus Universitet og se på den nyeste forskning inden for det område, de skal arbejde med i forbindelse med opgaven. Derefter skal eleverne dele deres nye viden med hinanden, udarbejde en prototype og slutteligt præsentere deres arbejde for virksomheden. Projektet er en del af deres eksamen.

- Det er ægte innovation eleverne har gang i. De indhenter en masse information, som de selv skal samle og prioritere inden, de præsenterer en prototype for virksomheden. Jeg er helt sikker på, de kommer til at bidrage med noget, der har stor værdi - både for dem selv, men også for virksomheden. De får virkelig lov til at mærke, hvad innovation er. Det er rigtig vigtigt, at vi på den her måde kommer ud i virkeligheden, og virkeligheden kommer ind i os, fortæller Maria Lynggaard Ehmsen, der flere gange har haft virksomheder inddraget i klassernes undervisning.

- Det er super fedt, når virksomhederne vil være med til et samarbejde. Det er jo fantastisk for en skole som os, at det lokale erhvervsliv bakker op. For det er jo den her slags eleverne gerne vil – de vil lave noget ”rigtigt” – noget, der har betydning for andre, siger Maria Lynggaard Ehmsen, der heller ikke er i tvivl om, at når, der er fagpersoner fra virksomheder indblandet i undervisningen, giver det eleverne ekstra motivation.

- Eleverne ved godt, at de skal ud og have et job om nogle år, hvor de skal ud at præstere. Det her kan være startskuddet til både præsentationer og kendskab til virksomheder. Mange af de virksomheder, vi arbejder sammen med, er jo der, hvor nogle af eleverne formentligt vil blive ansat engang, når de er færdiguddannet, fortæller Maria Lynggaard Ehmsen.

Skrevet af journalist Josefine Ørts Felletoft

Artikel oprettet den 07.08.2017
Her finder du alle de informationer, du som ny elev på Handelsgymnasiet kan have brug for.
Artikel oprettet den 29.06.2017
Mathias Sponholtz og Sam Enemark er lige blevet HHX studenter og har gået på studieretningen Finans. Tiden omkring den afsluttende eksamen på HHX har været forbundet med nervøsitet, spænding, glæde og også en vis portion refleksion.
Artikel oprettet den 27.03.2017
Handelsgymnasieeleverne fra HH3i og HH3b har i disse dage afsluttet et samarbejde med Elfac. Eleverne har behandlet en af de mest aktuelle problemstillinger som præger stort set alle danske produktionsvirksomheder; hvordan integrer vi digitale platforme og værktøjer både i processer og produkter?
Artikel oprettet den 24.03.2017
Opfindsomhed og gode ideer var i fokus, da HHX finans-elever præsenterede deres bud på Jyske Banks nye koncept for unge kunder for et dommerpanel i banken.
Artikel oprettet den 17.11.2016
Som partner i Campus Bindslevs Plads har vores elever haft fornøjelsen af at hjælpe Silkeborg Bibliotekerne med deres markedsføring.
Artikel oprettet den 09.11.2016
Sådan lød det fra Rasmus fra HH3E efter virksomhedsbesøget hos møbelproducenten Core One ApS.